През 2020 г. Кийт Томас от Ню Йорк е участвал в пътнотранспортно произшествие, при което са били увредени прешлените C4 и C5 на гръбначния му стълб, което е довело до пълна загуба на чувствителност и движение от гърдите надолу. Наскоро обаче Томас е успял да раздвижи ръката си и да усети как сестра му държи ръката му, благодарение на технологията за мозъчен имплант с изкуствен интелект, разработена от Института по биоелектронна медицина "Файнщайн" към Northwell Health.

Изследователският екип първо прекарва месеци в картографиране с ядрено-магнитен резонанс, за да определи точните части на мозъка му, отговорни за движенията на ръката и усещането за допир в ръцете му. След това, преди четири месеца, хирурзите извършиха 15-часова процедура за имплантиране на микрочипове в мозъка  - Томас дори остава в будно състояние за някои части, за да може да им каже какви усещания изпитва в ръката си, докато те изследват части от нея.

Докато микрочиповете се намират в тялото му, екипът инсталира и външни портове на върха на главата му. Тези портове се свързват с компютър с разработените от екипа алгоритми за изкуствен интелект (ИИ), които интерпретират мислите му и ги превръщат в действия. Изследователите наричат този подход "мисловна терапия", защото всичко започва с намеренията на пациента. Ако например той мисли, че иска да движи ръката си, мозъчният му имплант изпраща сигнали до компютъра, който след това изпраща сигнали до електродните пластири върху гръбначния стълб и мускулите на ръката, за да стимулира движението. Те са прикрепили сензори и към върховете на пръстите и дланите му, за да стимулират усещането.

Благодарение на тази система той успя да движи ръката си и да усеща как сестра му държи ръката му в лабораторията. Макар че за тези важни моменти е било необходимо да бъде свързан към компютъра, изследователите казват, че Томас е показал признаци на възстановяване дори когато системата е изключена. Силата на ръката му очевидно се е "увеличила повече от два пъти" от началото на изследването, а предмишницата и китката му вече могат да усещат някои нови усещания. Ако всичко върви добре, мисловната терапия на екипа би могла да му помогне да възвърне още повече усещането си за допир и подвижността си.

Въпреки че подходът има още много да се развива, екипът, който го разработва, се надява, че той може да промени живота на хората, живеещи с парализа. Чад Бутон, разработчик на технологията и главен изследовател на клиничното изпитване, заяви:

"За първи път мозъкът, тялото и гръбначният мозък са свързани по електронен път при парализиран човек, за да се възстановят трайно движението и усещанията. Когато участникът в изследването мисли да движи ръката или дланта си, ние "зареждаме" гръбначния му мозък и стимулираме мозъка и мускулите му, за да подпомогнем възстановяването на връзките, да осигурим обратна връзка със сетивата и да подпомогнем възстановяването. Този вид терапия, базирана на мисълта, променя правилата на играта. Нашата цел е един ден да използваме тази технология, за да дадем на хората, живеещи с парализа, възможността да водят по-пълноценен и независим живот".

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно ли е да чуваме тишината?