Илон Мъск обяви, че действителната физическа вселена "вероятно" е два пъти по-стара, отколкото си мислим.

Мислете за това, каквото искате.

Мъск отговори на известния водещ и комик Джо Роугън, който даде линк към съобщение за пресата относно спорна нова статия, която наистина предполага, че Вселената може да е на 26.7 милиарда години, почти два пъти повече от общия консенсус сред учените.

Противоречивият главен изпълнителен директор на технологичната компания Twitter се включи и в друга тема, която вероятно е далеч извън неговата сфера на действие, заключавайки, че "тъмната материя е нещо, което ми се струва доста съмнително".

Изследванията, за които намекваше Роугън, показват, че почти 100-годишната теория на швейцарския астроном Фриц Цвики за светлината, която губи енергия на милиарди светлинни години, може би е била частично вярна.

В неотдавнашна статия, публикувана в списанието Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, астрономът от Университета в Отава Раджендра Гупта използва теорията на Цвики и я свързва със съществуващите теории за разширяването на Вселената. Той въвежда и нови космологични константи, които биха могли да обяснят законите, управляващи взаимодействието между частиците.

В резултат на това според изчисленията на Гупта Вселената може да е много по-стара, отколкото се смяташе по принцип.

Цвики, както се оказва, е и един от първите астрофизици, които предполагат съществуването на невидима маса, наречена от него "тъмна материя", след като излиза с теорията си за уморената светлина - хипотетична форма на невидима материя, за която се смята, че съставлява голяма част от цялата Вселена. Тъмната материя все още е общоприета от по-широката научна общност.

Макар че Мъск беше по-отворен към теорията на Гупта, невидимата материя, която съставлява по-голямата част от Вселената, очевидно беше твърде далечна стъпка за него. За щастие главният изпълнителен директор имаше няколко добронамерени експерти, които с постове в Twitter му помогнаха да изясни объркването си около "противоречивата" тъмна материя.

Но ако трябва да сме честни, все още има вероятност Мъск да се окаже основателно скептичен. В края на краищата "настоящата ни картина на физиката със сигурност е непълна", както признава eдин космолог в последващ коментар от дискусията. "Именно това прави тази област толкова вълнуваща."

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо популярността на ChatGPT намалява?