В Полша създадоха уникален клавишно-струнен музикален инструмент – Viola Organista, който е бил замислен преди 500 години. Чертежите датират от 1488 година и са били открити в дневниците на Леонардо да Винчи, макар че самият той не е реализирал идеята си на практика.

 

Първите опити за създаването на инструмента са направени от германския изобретател Ханс Хайден през 1575 година. През 1993 година подобно малко устройство е конструирано от японеца Акио Обучи, а през 2013 полският музикант и конструктор Славомир Зубрзуски създал истинския инструмент, наподобяващ роял.
Във Viola Organista се съчетават елементи от клавесин, орган и виолончело, като инструментът се състои от множество постоянно въртящи се барабани, които се допират до необходимите струни, когато е натиснат съответният клавиш. Звученето наподобява това на виолончело, но при изпълнението може да се използват роял и орган техники, така че резултатът е крайно интересен.

 

Сходен принцип е бил използва и преди Леонардо – в колесната лира, която е съществувала още през 12 век, както и през 60-те години на миналия век в много популярния инструмент мелотрон, където на всеки клавиш съответства магнитна лента със записан на нея определен звук. Чуйте странното, но много приятно звучене на Viola Organista в клипа по-долу.