Първото поточно видео, пренесено с лазерен лъч отвъд Луната, е получено от разстояние 31 милиона километра. Като допълнителна информация - видеото е с ултрависока резолюция (и е много сладко).

Сред техническите предизвикателства, необходими за човешката колонизация на Слънчевата система, подобрените комуникационни системи може би не са на първо място. Въпреки това, като се има предвид колко мъчително дълго отне на "Нови хоризонти" да изпрати изображенията си от краткото си прелитане около Плутон, става ясно, че трябва да ускорим темпото.

Миналия месец НАСА проведе демонстрация на практичността на използването на близки до инфрачервените лазерни лъчи за предаване на данни от мисията "Психея", която тогава се намираше на разстояние 16 милиона километра от Земята.

Тогава Труди Кортес от централата на НАСА описа това постижение в изявление като "един от многото критични етапи през следващите месеци, проправящи пътя към комуникации с по-висока скорост на предаване на данни, способни да изпращат научна информация, изображения с висока разделителна способност и поточно видео в подкрепа на следващия гигантски скок на човечеството: изпращането на хора на Марс".

Научната информация може би ще трябва да почака, докато космическият апарат Psyche достигне целта си - едноименния астероид, богат на метали, но стрийминг видеоклиповете са тук точно навреме. Техническите предизвикателства при изпращането на подобно нещо са огромни и стават толкова по-големи, колкото по-дълго е видеото, затова НАСА искаше да го запази кратко. В този контекст какво по-подходящо въведение от 15 секунди, в които котка гони лазерна точка?

За сведение междупланетната котешка звезда се казва Татърс и напълно заслужава славата си в интернет, включително да възстанови накърнената репутация на оранжевите котки.

В случай че някой се притеснява, не, не сме се върнали към лошите стари времена, когато съветската космическа програма изпращаше кучета в Космоса, за да умрат. Татърс не е на борда на мисията "Психея". Вместо това видеото е заснето на Земята и е качено на космическия кораб преди изстрелването му.

Дори и при върховите постижения на технологиите на НАСА предаването от разстояние 63 светлинни секунди изисква известно забавяне. На 15-секундния котешки лазерен танц са му били необходими 101 секунди, за да достигне до Земята със скорост 267 мегабита в секунда.

Видеото беше кодирано в близки до инфрачервените лазерни сигнали и изпратено с полетния лазерен приемо-предавател, носен на борда на "Психея", до телескопа "Хейл" в планината Паломар - от десетилетия най-големият оптичен телескоп в света. Предаването беше свалено и препратено към Лабораторията за реактивно движение (JPL), където беше пуснато както на любителите на котки, така и на ентусиастите в областта на комуникациите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Земята може да се превърне в необитаем ад до няколкостотин години заради парниковите газове

 

Тагове: