От десетилетия насам учените се взират в необятния Космос и се опитват да преценят дали в някое негово кътче не се крие друга обитаема планета като нашата. Казваме "като нашата", защото сме категорични, че тя е стандартът за това, как трябва да изглежда едно небесно тяло с условия за живот.

Оказва се обаче, че наблюдавана от голямо разстояние, Земята далеч не е толкова убедителна като идеал за обитаема планета и покрива критериите едва на 82 процента. Това твърдят група астрономи от Университета на Вашингтон, които са получили тази цифра, след като създали индекс на обитаемостта, целящ да подреди планетите по редица фактори като разстояние от тяхната звезда, размери, вид на звездата и поведението на другите планети в системата.

До момента телескопът "Кеплер" вече е потвърдил наличието на над 1000 екзопланети и още почти 5000 кандидата за този статус. Този път обаче американските учени въвеждат още един критерий, който досега не е взиман под внимание - общото енергийно равновесие. Това включва не само получената от планетата енергия, но и това, каква част от нея тя отразява в Космоса. Когато търсим достатъчно топла планета, за да може да поддържа живот, по-голямото количество отразена енергия означава, че планетата може да понася топлината на своята звезда и да се намира близко до нея, докато обратното означава, че планетата може да е по-отдалечена. Енергийното равновесие се определя и от орбитата на дадената планета.

Ако извънземни астрономи също изготвят собствен индекс, резултат от 82 процента не е зле и прави Земята добър кандидат за условия за живот. А може би те вече ни наблюдават по-задълбочено?

Вижте още: Извличането на ресурси от астероиди скоро може да стане реалност