Когато си мислим за бързи животни, обикновено се сещаме за читата и други такива видове.

Учени от Технологичния институт на Джорджия обаче смятат, че са открили най-бързото животно на света, и то всъщност е изключително малко. Създанието се нарича Spirostomum ambiguum и е едноклетъчен организъм.

Микроскопичната гадина има тяло като на червей и се среща в езера  и потоци. Обикновено тя се движи, използвайки мъничките косъмчета на тялото си. Когато обаче я стреснете, тя развива невероятно ускорение, съкращавайки тялото си. Учените твърдят, че Spirostomum ambiguum може да скъси тялото си с над 60 процента за няколко милисекунди. Това му позволява да премине от една форма в друга без нуждата от мускули като човешките.

Целта на учените е да установят как Spirostomum ambiguum може да се съкращава толкова бързо без никакви щети по вътрешната си структура. Учените вярват, че физиката и математиката зад този отговор могат да бъдат от огромно значение за нанотехнологиите. Това знание може да доведе до ново поколение роботи, едва забележими с просто око. Екипът се надява да открие и пределите на ускорението при живите организми.

Тагове: