Какво се случва, когато се сблъскат два от най-големите обекти във Вселената?

Просто е, казва ново проучване: те създават една от най-големите ударни вълни във Вселената.

Разположен на около 730 милиона светлинни години от Земята, Abell 3667 е галактически куп в хаос. Всъщност съставен от два купа (или групи) галактики, които се сблъскват една в друга, Abell 3667 съдържа повече от 550 отделни галактики, които бавно се разбъркват в една голяма космическа каша.

Това не е очевидно за повечето телескопи, но този космически сблъсък е създал огромно смущение в региона - огромна ударна вълна, избухваща от двете страни на сливащия се клъстер и видима само в дължини на радиовълните.

Сега ново проучване, публикувано на 7 февруари в списанието Astronomy & Astrophysics, предлага най-подробната картина, заснета някога на тази огромна вълна. Използвайки инсталацията на радиотелескоп MeerKAT в Южна Африка, изследователите изобразиха двете половини на радио компонента на ударната вълна - наричан още „радио реликви“ - и откриха, че структурите са много по-сложни от посочените предишни наблюдения.

„Ударните вълни действат като гигантски ускорители на частици и ускоряват електроните почти до скоростта на светлината“, казва в изявление водещият автор на изследването Франческо де Гасперин, гостуващ учен в Хамбургската обсерватория в Германия. „Вълните са пронизани от сложен модел от ярки нишки, които проследяват местоположението на гигантските линии на магнитно поле и регионите, където се ускоряват електроните.“

Според изследователите ударната вълна за първи път се е появила преди около 1 милиард години, когато двата галактически купа, които съставляват Abell 3667, са се сблъскали за първи път. Галактическите купове са най-огромните гравитационно свързани структури във Вселената; когато две от тях се слеят, те отделят най-голямото количество енергия в едно събитие от Големия взрив насам, казаха изследователите.

Докато вълната изстрелва електрони в Космоса със скорост, близка до светлината, частиците се разкъсват през магнитни полета в региона, излъчвайки двойните дъги от радиовълни, наблюдавани днес. Изследователите открили, че всяка от тези радиодъги се движи с повече от 5.3 милиона километра в секунда; че са на около 13 милиона светлинни години една от друга; и всяка от тях е 60 пъти по-голяма от цялата галактика Млечен път, която обхваща около 100 000 светлинни години в диаметър.

Това е една мощна експлозия - и за астрономите, седнали безопасно на другия край на Вселената, една „зрелищна“ гледка, завършват изследователите.

Снимка: Francesco de Gasperin/SARAO

Виж още: Кацането на Луната преди 2026 г.: крайно невероятно