Най-високият планински връх в Швеция се е свил с 2 метра и половина за една година поради топенето на ледника, който го покрива, установи ново проучване.

Ледникът Kebnekaise, заснет на изображение от европейския спътник Sentinel 2 на 28 юли, е загубил една трета от масата си през последните години поради изменението на климата, според изявление на Европейската програма за наблюдение на Земята Copernik, която управлява наблюдателния сателит Sentinel 2.

Измерванията на планината Kebnekaise са започнали през 40-те години на миналия век, припомня Болинският център за климатични изследвания на Стокхолмския университет, Швеция, който отговаря за мониторинга. Тези наблюдения показват, че височината на южния връх на планината варира през цялата година поради снегонавяването и оттеглянето на леда през лятото. Обикновено тя е най-високата през май и най-ниската в средата на септември. Разликата между зимната и лятната височина може да достигне до два или три метра.

Когато геолозите на университета измериха височината на планината на 14 август, те обаче установиха, че тя е най-ниската от началото на измерванията. На 2094.6 метра над морското равнище височината на върха е близо 2 метра под стойността от 2096.5 м от август 2020 г. Върхът вероятно ще загуби поне още 0.5 м до средата на септември, добавят учените.

„Разликата във височината е добър символ на реакцията на ледниците към затоплящия се климат в Швеция“, казва в изявлението Пер Холунд, професор по глациология в изследователската станция Tarfala на Болинския център, който ръководи измерванията. „Когато туристите се изкачат на върха днес, те минават покрай плоска част, която не е съществувала в началото на 2000-те. От 2020 г. връхът е с 2.2 метра по-нисък.“

Средните температури на въздуха в региона се покачват, което води до топене на леда с по-висока скорост. Ефектът върху южния връх Kebnekaise се засилва допълнително от промяната на моделите на вятъра, които влияят върху натрупването на сняг през зимата.

Топенето на ледниците беше споменато в доклад, публикуван от Междуправителствената комисия по изменението на климата по-рано този месец като един от безспорните признаци на влошаването на изменението на климата. Докладът описва степента на загуба на ледници като „несравнима“ през последните 2000 години и прогнозира, че тревожната тенденция ще продължи през следващите векове.

Снимка: Copernicus

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика