Турция планира да изпрати луноход до Луната до края на десетилетието с помощта на вътрешно построен ракетен двигател, който за първи път ще полети до Луната в тестова мисия през 2023 г.

По време на конференцията за глобално изследване на Космоса GLEX 2021 г. в Санкт Петербург, Русия, във вторник (16 юни) Сердар Хюсеин Йълдъръм, президент на Турската космическа агенция (TUA), обсъди подробности за космическата програма на страната, която беше официално разкрита от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган през февруари тази година.

Луноходът, който ще бъде изстрелян през 2028 или 2029 г., според Йълдъръм ще кацне на Луната и ще събира научни данни на нейната повърхност.

Ракетата, която ще пренесе лунния роувър, ще бъде произведена в страната, използвайки хибриден двигател, който в момента се разработва в Турция. За да се увери, че е готова за изстрелването на роувър, прототип на ракетата ще отлети до Луната в края на 2023 г., ако всичко върви по план.

"Възнамеряваме да използваме собствения си двигател, за да достигнем до Луната", казва Йълдъръм. "Но за тази фаза нашите космически кораби ще бъдат изведени на ниска околоземна орбита с международно сътрудничество."

Според доклад на турската Анадолска агенция за пресата мисията през 2023 г. ще извърши грубо кацане на Луната, което ще помогне на турските инженери да събират данни за истинското кацане в края на 2020-те.

Турция също така планира да изпрати турски гражданин на Международната космическа станция през следващите години за провеждане на научни експерименти.

"Опитваме се да финализираме преговорите си със страните", казва Йълдъръм. "След няколко месеца те ще бъдат финализирани и ще започнем тренировъчния процес."

Турската национална космическа програма, публикувана през февруари тази година, също предвижда създаването на местен турски космодрум и развитието на вътрешна регионална сателитна система за позициониране и синхронизиране.

Турция стартира своята космическа агенция през 2018 г. Според уебсайта на германската телевизия Deutsche Welle ходът беше критикуван по това време, тъй като се проведе на фона на икономическа криза. Поддръжниците обаче твърдят, че космическата програма може да мотивира изследователите и учените да останат в страната, вместо да търсят възможности в чужбина.

Подробности за бюджета на космическата програма все още не са разкрити.

Космическата програма ще позволи на Турция да се присъедини към ексклузивен клуб от само няколко държави, способни сами да осъществяват сложни проекти за космическо изследване. Обявяването на космическата програма през февруари се състоя в същия ден, когато мисията на ОАЕ до Марс успешно навлезе в орбита около Червената планета.

Снимка: NASA/GSFC/Arizona State University

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?

 

 

Тагове: