Най-големият в света хедж фонд - вид инвестиционен фонд, който е отворен за ограничен кръг инвеститори и е регистриран предимно в офшорни зони - работи по създаването на софтуер, който ще автоматизира ежедневния мениджмънт на компанията.

Сред операциите, които изкуственият интелект ще замени, са набиране и уволняване на персонал и взимане на стратегически решения.

По искане на своя основател милиардерът Рей Далио фондът Bridgewater Associates е събрал екип софтуерни инженери, които да разработят програмата. Целта на Далио е един ден фондът да продължи да работи съгласно визията му дори когато той вече не е начело, пише Wall Street Journal.

Ролята на оставащите хора във фирмата няма да бъде да взимат индивидуални решения, а да определят критериите, по които системата ще ги взима, и да се намесват само тогава, когато нещо не работи. Задачата безспорно е изключително сериозна предвид, че Bridgewater Associates управлява активи за 160 милиарда долара.

Изкуственият интелект се разработва от учени начело с Дейвид Феручи, който преди това създаде суперкомпютъра Watson за IBM.

Виж още: Peeqo е робот, който общува с вас с GIF анимации