Най-големият телескоп в света, който заработи в Китай, може да ни помогне да разберем по-добре произхода и структурата на вселената и да ускори значително търсенето на живот извън Земята, твърди известен експерт по чуждоземен интелект.

"Иновативният му дизайн и огромните възможности за събиране на данни ни предоставят безпрецедентна скорост и всеобхватност, които ще са от изключително значение за търсенето на извънземен живот в следващите десетилетия", категоричен е Дъглас Вакоч, президент на организацията METI International, която се занимава с изследвания в областта на търсенето на живот извън Земята, пише Xinhua.

Телескопът FAST се намира високо в планините на провинция Гуйчжоу в югозападен Китай.

За да бъде построен гигантският радиотелескоп, се е наложило да бъдат преместени жилищата на 9000 души, а чинията на телескопа покрива площ от около 30 футболни игрища. Строителството на телескопа е започнало през 2011 г., като 4450-те рефлекторни панели са били монтирани бавно и прецизно – само по 20 на ден.

Той е способен да долавя сигнали от пулсари, намиращи се на до 1000 светлинни години разстояние от Земята. Сред основните задачи на телескопа е именно търсенето на форми на извънземен живот.

Виж още: NASA иска вашата идея за това, как да оцелеем на Марс