В последните години тенденцията към миниатюризация при потребителската електроника намаля, тъй като на пазара се наложиха смартфоните с по-големи дисплеи, но това не пречи на някои компоненти да стават все по-малки.

Инженери от Университета на Калифорния в Санта Барбара създадоха най-малкото изчислително устройство в света, всяка от страните на което е с дължина под 50 нанометра - или горе-долу колкото един биологичен вирус. Уредът използва неконвенционална форма на компютърна логика за разлика от нормалния компютър, където обработката на информация и съхранението на паметта са отделени, което забавя изчисленията. Тук данните се обработват директно в триизмерната структура на паметта, което позволява работата с повече данни и тяхното по-бързо съхраняване. Следователно не е необходимо място за движението на данни от и към паметта.

Идеята зад откритието е, че се нуждаем от нови изчислителни парадигми, които да отговорят на нуждите за по-бързи, по-малки и по-икономични устройства.

"Тъй като технологията е все още нова, необходими са повече проучвания, за да увеличим нейната надеждност и живот и да демонстрираме, че по-големи подобни структури могат да съдържат сгъстени десетки или стотици слоеве информация", коментират учените, цитирани от Tech Radar.

Виж още: Учени планират създаването на мащабна програма за търсене на гравитационни вълни