Изследователи от Пекин поставиха нов световен рекорд за квантово защитена директна комуникация (QSDC) от 102.2 км (64 мили), разбивайки предишното топ разстояние от 18 км (11 мили), пише The Eurasian Times. Скоростите на предаване бяха изключително бавни - 0.54 бита в секунда, - но все пак достатъчно добри за криптиране на текстови съобщения и телефонни разговори на разстояние от 30 км (19 мили), пише ръководителят на изследването в Nature. Постижението в крайна сметка може да доведе до комуникация, защитена от хакерство, тъй като всеки опит за подслушване на квантова линия може да бъде незабавно открит.

QSDC използва принципа на заплитане за защита на мрежите. Квантовата физика диктува, че заплетените частици са свързани, така че ако промените свойството на едната, като я измерите, другата също ще се промени моментално - което на практика прави хакването невъзможно. На теория частиците остават свързани, дори ако са на светлинни години една от друга, така че такива системи трябва да работят на големи разстояния.

Същият изследователски екип постави предишния рекорд за влакна и разработи „нов дизайн на физическа система с нов протокол“, за да постигне по-дълго разстояние. Те го опростиха, като елиминираха сложната активна компенсационна подсистема, използвана в предишния модел. Това позволява ултранисък процент на квантови грешки в битовете (QBER) и дългосрочна стабилност срещу шумове в околната среда.

В резултат на това системата може да издържи много повече така наречената загуба на канал, която прави невъзможно декодирането на криптирани съобщения. Това от своя страна им позволи да удължат влакното от 28.3 км до рекордното разстояние от 102.2 км. „Експериментът показва, че междуградската квантова сигурна директна комуникация през влакното е осъществима с днешните технологии“, пише екипът в Nature.

Изследователи в Китай преди това направиха защитено видеообаждане с активиран квант чрез сателит, но влакното представлява различен набор от предизвикателства. „Ако заменим части от интернет днес, където се случват повече атаки за подслушване, с квантови канали, тези части ще имат допълнителната способност да усещат и предотвратяват подслушването, което прави комуникацията още по-безопасна“, казват те.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Може ли изкуствен интелект да приготви перфектното кафе?