Странен квантов ефект, прогнозиран преди десетилетия, най-сетне беше демонстриран – ако успеете да направите облак газ достатъчно студен и плътен, той ще стане невидим.

Учени от MIT охладиха с лазери литий до плътност и температура, така че да разпръсква по-малко светлина. Ако успеят да охладят газовия облак още по-близо до абсолютната нула от -273 градуса, те очакват той да стане напълно невидим. По този начин за пръв път се постига конкретен опит за процес, формулиран от австрийския физик Волфганг Паули през 1925 г.

 

Според него частици като протони, електрони и неутрони с еднакво квантово състояние не могат да съществуват в същото пространство. Този принцип се отнася и за атомите в газа. Обикновено те имат достатъчно пространство за движение, но ако изстудите газа, атомите губят енергия и застиват наблъскани един до друг. Те са толкова гъсти, че частиците вече не могат да взаимодействат със светлината, която просто преминава през тях.

След като учените са демонстрирали ефекта на Паули на практика, един ден те може да създадат материали, които пропускат светлина. Това ще бъде особено полезно за подобряване ефикасността на квантовите компютри, които в момента страдат от т.нар. квантова декохерентност – загуба на квантова информация, носена от светлина, заради средата около компютъра.  

Снимка: Christian Sanner, Ye labs/JILA

Виж още: Възможно ли е роботите да поставят ваксини в близко бъдеще? (ВИДЕО)