НАСА току-що откри конкурс, търсейки начини да отидете до Марс и обратно с минимум похабени материали.

Лабораторията на агенцията заедно с платформата HeroX стартираха предизвикателството Waste to Base, търсейки идеи за рециклиране на боклук, отпадъци, въглероден диоксид и опаковъчни материали по време на дву- до тригодишна мисия до Червената планета с екипаж.

Състезателите имат време до 15 март да участват в предизвикателството, като ги очакват и няколко награди до 1000 долара за всяка нова идея от общия фонд от 24 000 долара. Победителят трябва да бъде обявен до 22 април според уебсайта на предизвикателството.

„Това предизвикателство е свързано с намирането на начини за преобразуване на отпадъците в основни материали и други полезни неща, като гориво или суровина за 3D печат“, се казва в уебсайта.

„Задачата е да чуем вашите идеи за това, как да преобразуваме различни потоци от отпадъци в гориво и в полезни материали, които след това могат да бъдат превърнати в необходими неща, циклично преминаващи през трансформация няколко пъти. Макар че е малко вероятно да постигнем идеално ефективен цикъл, добрите решения ще доведат до малко или никакви отпадъци.“

Пълните изисквания за допустимост са достъпни на уебсайта на конкурса; най-общо казано, всеки в света на възраст над 18 години може да участва индивидуално или като екип, стига тяхната юрисдикция да не е под федералните санкции на Съединените щати, казва HeroX.

Очаква се печелившите идеи да бъдат включени в бяла книга като „част от пътната карта за бъдеща работа по развитие на технологиите“ за проекта на НАСА за намаляване на логистиката, който работи по въпроси като нови космически кораби и бъдещи селища, се отбелязва в описанието на предизвикателството.

Въпреки че НАСА все още не е определила точен график за изпращане на хора на Марс, агенцията спекулира през последните години, че може да успеем да стигнем там до средата на 2030-те. В по-кратък план агенцията се надява да изпрати астронавтите от програмата Артемида на Луната до средата на това десетилетие. Лунните мисии могат да помогнат за информирането на дизайна за бъдещи мисии на Марс.

Снимка: NASA

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография