NASA обяви, че ще търси помощта на гражданите за свой проект. Шест орбитални апаратури съставляват проекта CERES, чиято цел е изучаване на климата на Земята и ролята на облаците при изменението на климата. Но понякога е трудно тези инструменти да различат облаците от други земни обекти. Например тънките перести облаци и снeгът лесно могат да бъдат объркани, защото са студени и светли. И тук именно идват на помощ гражданите учени.

NASA търси хора, които да правят снимки на облаците в небето и да ги споделят чрез приложение. Ако изчислите кога сателитите CERES ще преминат над вас, NASA може да сравни изображенията, снети от инструментите, със снимките от земята и да се увери, че това, което се отбелязва от сателитите ѝ като облак, наистина е облак.

"Разглеждайки заснетите от хората облаци, ще можем да разберем по-добре изображенията, направени от спътника", заяви в изявление Мариле Колон Роблес, която оглавява екипа на GLOBE за облаците на NASA.

Можете да изпратите до 10 снимки на ден от днес до 15 април през приложението GLOBE Observer. Това е особено важно време за проекта, защото сезоните се променят, следователно и облаците.

Тагове: