Космическата компания Blue Origin на Джеф Безос е с една стъпка по-близо до изпращането на туристи в орбита след успешното завършване на деветия тестов полет на ракетата New Shepard във вторник от тестовото ѝ съоръжение в Западен Тексас.

Едностепенната ракета стартира в 10:11 часа сутринта Централно лятно часово време, за да извърши тест на висока надморска височина на авариен мотор. Моторът е функция за безопасност, която може да извади кабината на екипажа и пасажера при неуспешно изстрелване.

След достигане на ръба на околоземното пространство капсулата се отдели от ракетата и няколко секунди по-късно аварийният мотор се изстреля, задвижвайки капсулата отстрани успоредно на главната ракета.

Няколко минути по-късно бустерът се приземи леко в западната част на Тексас, когато капсулата се върна на твърда земя в пустинята.

Blue Origin е тествала системата за авариен изход в предишни полети, но компанията заяви, че тестът от вторник е довел нещата до следващото ниво, като изстреля аварийния мотор във вакуума на Космоса за първи път.

"За мисия 9 изстрелваме двигателя на капсулата за спасителни екипи на най-високата надморска височина. Подлагаме ракетата на максимален стрес, за да проверим дали космонавтите могат да се измъкнат от аномалия или авария по всяко време на полета", казва компанията.

Капсулата New Shepard е достигнала и най-високата си височина във вторник, достигайки до 74 мили (119 километра). Подобно на ракетите Falcon на SpaceX, New Shepard е проектирана да се изстрелва, да каца и да се използва отново. Модулът, изстрелян във вторник, вече беше ползван два пъти по-рано.

Тагове: