По време на специална конференция тази вечер, NASA обяви, че е открила цели 7 нови планети с размери, близки до Земята, за които се предполага, че могат да съдържат условия за живот.

Откритието е направено с космическия телескоп Spitzer, а планетите са в орбита около звезда само на 40 светлинни години от нас, пише Engadget. Звездата, около която обикалят, е по-малка и по-хладна от Слънцето. Те се намират в т.нар. "обитаема зона" и са най-реалистичната възможност да имат течна вода и условия на живот. Това е първият път, когато учени откриват друга слънчева система със седем планети, сходни по размери с нашата.

"Това откритие може да бъде значителен елемент от пъзела за откриване на обитаеми зони, където може да възникне живот", коментира по време на представянето администратора на дирекцията за научна дейност в NASA Томас Цурбухен.

Към момента агенцията е открила близо 3500 екзопланети, над 4500 потенциални екзопланети и над 2500 слънчеви системи. По-рано тази година астрономи откриха наличие на вода на екзопланета, разположена на само 50 светлинни години.

Виж още: ОАЕ планират да построят град-колония на Марс

Тагове: