Оцеляването на Венера е почти невъзможно, дори за космическите апарати на човечеството. Температурата на повърхността на планетата е около 460 градуса по Целзий, а атмосферното налягане е около 90 пъти по-високо от това на Земята. Но NASA обяви, че е създала по-устойчива електроника, която може би ще може да издържи на тези екстремни условия.

Новата интегрална схема на NASA може да издържи на условията на планетата в продължение на до 521 часа, или около 100 пъти по-дълго, отколкото предишните мисии до Венера.

"Демонстрирахме значително по-дълъг живот на електрониката, която беше пряко изложена - без охлаждане и външна защита – на физическите и химически условия на Венера“, заяви Фил Нойдек, водещ инженер в проекта. "И двете интегрални схеми все още работеха след края на теста."

Технологичният робив отваря възможност за провеждане на няколкоседмични мисии до Венера, при които да се събере повече информация.

Освен това новата технология може да има важни некосмически приложения. Тя може да спомогне за намаляване на вредните емисии от авиационните двигатели, използвани тук, на Земята.

 

s

 

Прочетете и това: Откриха първото бяло джудже пулсар

Тагове: