Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА вече измисли как да използва лазери, за да изпрати видеоклип с котарака Татърс през Космоса към космическия кораб "Психея", който по това време се намира на около 30 милиона километра. Сега обаче от JPL са установили, че могат да използват лазери, за да комуникират със същия кораб, който сега е над седем пъти по-далеч и все още има връзка със скорост 25 Mbps.

Корабът "Психея" се намира на около 226 млн. км от Земята. Той се намира някъде точно извън орбитата на Марс, на път да посети едноименен астероид в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Въпреки че е толкова далеч, предаването на данни работи добре.

Корабът "Психея" успя да изпрати и получи информация от мощното лазерно съоръжение на NASA JPL в Райтууд, Калифорния, със скорост около 25 Mbps при тест на 8 април. Това означава, че дори и на това умопомрачително разстояние, връзката е сравнима с широколентовия достъп във Великобритания и достатъчна за онлайн гейминг.

Макар че на такова разстояние, използвайки светлинна комуникационна система, ще имате около 750 секунди пинг, или 12.5 минути. Това е огромно забавяне.

Изпращането и получаването е еднакво важно при такива огромни разстояние. Преди това кадрите на котарака Татърс бяха получени от космическия кораб, след като бяха заредени на него, докато той все още беше на Земята. Оттогава JPL доказа, че е възможно да се изпращат данни към кораба и да се получават данни от него дори в една и съща нощ в рамките на така наречения "повратен експеримент".

НАСА очакваше скоростта на връзката да се срине на толкова големи разстояния, до около 1 Mbps. Въпреки това благодарение на отличните условия в деня на теста скоростта на предаване на данни всъщност надмина очакванията.

Снимка: Unsplash/NASA, Ben Smegelsky

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви

Тагове: