Службата за координация на планетарната отбрана на НАСА, която е натоварена с постоянната мисия на агенцията да открива, проследява и защитава Земята от астероиди и комети, публикува доклад, в който се посочва, че понастоящем НАСА не разполага с необходимата инфраструктура за адекватна защита на Земята от удар с астероид.

В доклада се разглежда вътрешно упражнение, проведено от НАСА по предложен сценарий за сблъсък с астероид. Предложеният сценарий е следният: 72% вероятност за сблъсък с астероид след 14 години на 12 юли 2038 г., а изискванията за предотвратяване на сблъсъка са неизвестни. Диаметърът на астероида е между 59 и 800 метра, но е по-вероятно да е между 100 и 320 метра.

Съществува 45% вероятност ударът му да не засегне никого, 47% вероятност да бъдат засегнати повече от 1000 души, 28% вероятност да бъдат засегнати 100 000 души, 8% вероятност да бъдат засегнати повече от 1 милион души и 0,04% вероятност да бъдат засегнати 10 милиона души. Зоната на въздействие обхващаше множество населени места, като Мексико, Съединените щати, Португалия, Испания, Алжир, Тунис, Либия, Египет и Саудитска Арабия.

"Поддържането на космическата мисия, готовността за бедствия и комуникационните усилия в рамките на 14-годишен период би било предизвикателство поради бюджетните цикли, промените в политическото ръководство, персонала и постоянно променящите се световни събития", се казва в доклада.

Многото вътрешни организации, участващи в това учение, откриха критични недостатъци в реакцията на НАСА на сценария, като много от основните проблеми бяха във вътрешните отдели за планиране и комуникации. Например докладът установи, че няма ясно определен процес за реакция при такъв астероид и че е демонстриран само един тест за предотвратяване на сблъсък със Земята (тест за двойно пренасочване на астероид).

"Процесът на вземане на решения за космически мисии в случай на заплаха от астероиди остава неясен. Процесът не е адекватно дефиниран нито в САЩ, нито на международно ниво", се казва в доклада.

За отстраняване на тези проблеми НАСА препоръчва "периодични брифинги и учения, които да продължат да повишават осведомеността за планетарната защита и да повишат готовността за подготовка и реакция при заплаха от сблъсък с астероид".

Снимка: Unsplash

Виж още: Arm устройствата с Windows вече могат да подкарат над 1200 игри

 

Тагове: