По-рано тази седмица НАСА съобщи, че анализира обект, който се е разбил в дома на мъж от щата Флорида и който може да е отломка, изхвърлена от Международната космическа станция.

Алехандро Отеро от Неапол, Флорида, публикува в X, че на 8 март следобед предметът "пробил покрива и преминал през два етажа" на къщата му, като почти ударил сина му.

Той смята, че това е парче от товарен палет със стари батерии, който екипите на НАСА за контрол на Земята са освободили от орбиталния пост през 2021 г.

Според официалните прогнози то е трябвало да изгори безвредно над земната атмосфера на 8 март. Отеро също така публикува клип от видеокамерата Nest в дома си, където казва, че звукът от разбиването му в покрива се чува в 14:34 ч.

"Така че това е 1934 UTC, което е в пълно съответствие с оценката на космическите сили за влизане в атмосферата над залива в 1929 UTC", отбелязва в отговор астрофизикът Джонатан Макдауъл. "Мисля, че може да сте прав и това да е част от влизането в атмосферата на палета с батерии EP-9."

"НАСА взе предмета и ще го анализира в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида възможно най-скоро, за да определи произхода му", се казва в изявление на космическата агенция до АФП във вторник. "Повече информация ще бъде предоставена след приключване на анализа."

В доклад на специализираното информационно издание Ars Technica се казва, че макар батериите да са собственост на НАСА, те са били прикрепени към палетна конструкция, изстреляна от японската космическа агенция - което потенциално усложнява исковете за отговорност.

Сред предишните примери за попадане на космически отломки, създадени от човека, на Земята е част от капсулата Dragon на SpaceX, която се приземи в австралийска овцеферма през 2022 г. "Скайлаб", първата космическа станция на САЩ, падна в Западна Австралия.

Неотдавна Китай беше критикуван от НАСА за това, че позволява на своите гигантски ракети "Лонг Марч" да падат обратно на Земята след обиколка.

Снимка: Unsplash/Alejandro Otero/X

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)