Чатботовете навлизат в нова граница - всъщност в последната граница. Съобщава се, че NASA е на път да разработи асистент, подобен на ChatGPT, за своите космически кораби, за да могат астронавтите да общуват с тях в Космоса.

The Guardian съобщава, че агенцията се стреми да създаде система, която ще позволи на астронавтите да взаимодействат с космическите кораби чрез интерфейс на естествен език. Д-р Лариса Сузуки, която говори на среща на Института на инженерите по електротехника и електроника (IEEE), посветена на космическата комуникация от следващо поколение, подчерта целта за създаване на разговорно взаимодействие с космическите апарати.

И така, каква ще бъде бъдещата роля на чатбота?

NASA обясни, че технологията за изкуствен интелект и машинно обучение ще управлява различни операции, дори когато на борда има хора. Тези системи включват автономно управление на научните товари, предаване на данни, управление на здравето на ракетата и др. Целта е да се облекчи част от тежестта от раменете на астронавта и да се улесни малко работата на екипажа на ракетата.



Системата е предназначена за кораба Lunar Gateway - космическа станция, която ще обикаля около Луната и ще подпомага мисията Artemis. Тук астронавтите ще могат да провеждат експерименти и да изпълняват маневри, без да се гмуркат в сложни ръководства.

Представителят на агенцията подчертава значението на този подход, като предвиди сценарии, при които системата с изкуствен интелект може самостоятелно да разрешава проблеми с предаването на данни и други цифрови прекъсвания. Възможностите на машината биха премахнали необходимостта от изпращане на инженер в Космоса всеки път когато космическият кораб изпитва проблем, свързан с изключването или софтуера.

Както The Guardian, така и Engadget посочват, че филмите са ни научили, че подобни системи често завършват с неуспех; точно както с компютъра Hal 9000 от "2001: Една одисея в космоса", може да се види колко голяма полза би могла да бъде за астронавтите в Космоса.

Снимка: NASA

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?