От яйцата от комари, поставени във Флорида Кийс, са на път да излюпят десетки хиляди генетично променени комари, което е първото подобно създаване на "синтетични" насекоми в света според нов доклад на Scientific American.

Биотехнологичната фирма, наречена Oxitec, доставя модифицираните яйца от комари в края на април като част от одобрен от властите експеримент за изследване на използването на генното инженерство, за разлика от инсектицидите, за контрол на популациите на разпространяващи болести комари. Този проект е насочен към един специфичен вид комар, наречен Aedes aegypti, известен с това, че носи зика, чикунгуня, жълта треска, денга и други евентуално смъртоносни заболявания. И някои от тези заболявания нарастват като разпространение във Флорида.

Новият генетичен код, даден на комарите, ще бъде смъртоносен за много бъдещи потомци, като мъжките ще бъдат променени да носят ген, който кара женските потомци да станат зависими от антибиотика, наречен тетрациклин - което е смъртна присъда за тях. След няколко поколения няма да има достатъчно женски комари от вида, за да поддържат числеността на популацията, като им поставят таван. Но това е временна мярка, тъй като генетично модифицираните мъжки комари в крайна сметка ще умрат.

Oxitec се сблъска със значителни регулаторни предизвикателства, преди да получи разрешение от Американската администрация по храните и лекарствата през 2016 г. и след това допълнително разрешение от Агенцията за опазване на околната среда през 2020 г. Ако този пилотен експеримент се окаже плодотворен, фирмата има за цел да пусне до 20 милиона повече мъжки комара по време на основния сезон на комарите във Флорида по-късно през 2021 г.
Много опасения могат да бъдат разрешени с пускането на този генетично модифициран тест. Конвенционалният начин за контрол на видовете включва инсектициди, но те не работят изключително ефективно, докато работата на Oxitec на други места показа обещаващи резултати.

"Предвид предишните ни тестове, експериментът във Флорида вероятно ще работи и ще потисне популациите на A. aegypti", казва молекулярният биолог Омар Акбари в доклада на Scientific American. "И се надяваме, че това директно ще се превърне в епидемиологично въздействие, ефективно намаляващо предаването на болестта."

Акбари подчертава, че този експеримент и основната технология са "изключително безопасни". След одобрението на регулаторите се увеличава и научното любопитство около съществуващите механизми за контрол, тъй като са правени опити за тяхното контролиране с помощта на широк спектър от инсектициди във Флорида, включително пиретроиди, които също убиват калинки, медоносни пчели, водни кончета и други насекоми. През 2016 г. инсектициди бяха хвърлени от самолети в кварталите на градове във Флорида в опит да забавят избухването на зика. В сравнение с това, коментира Акбар в доклада на Scientific American, "технологията на Oxitec е изключително безопасна".

Снимка: Pikrepo

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот