Екип от изследователи успешно възстанови частичното зрение на сляп човек, използвайки нов вид генна терапия, според скорошно проучване, публикувано в списанието Nature Medicine.

Това е важен крайъгълен камък за генно-базирана терапия, която може ефективно да обърне състояние на почти пълна слепота. Тя включва инжектиране в окото на пациенти и след това активиране на гени с очила, произвеждащи светлина.

„Откритията предоставят доказателство за идеята, че използването на оптогенетична терапия за частично възстановяване на зрението е възможно“, казва Ботонд Роска, директор и основател в Института по молекулярна и клинична офталмология в Базел.

„Това, че за пръв път методът е работил - макар и само при един пациент и на едно око, - е вълнуващо“, казва неврологът Ехуд Исаков от Калифорнийския университет Бъркли, който не е участвал в изследването.

Това бяха резултатите от клинично изпитване, фокусирано върху лечението на пациент, страдащ от пигментозен ретинит - колекция от редки наследствени нарушения на зрението, които могат да доведат до разпадане и смърт на клетките в ретината. След прилагане на новата генна терапия, участниците в клиничното изпитване са претърпели значително възстановяване на зрението.

"Очевидно това не е краят на пътя, но това е важен етап", казва офталмологът Жозе-Ален Сахел от парижката Сорбона и университета в Питсбърг. Сахел и други учени в продължение на десетилетия търсят лек за наследствени видове слепота. Такива нарушения премахват ключови протеини, от които се нуждаем за основно зрение.

Обикновено, когато светлината попадне в човешкото око, тя се улавя чрез фоторецепторните клетки, които след това предават електрически сигнал на своите съседи (известни като ганглийни клетки), за да докладват значителни характеристики като движение на мозъка чрез зрителния нерв. По-ранни проучвания също са отчели успех при възстановяване на зрението с помощта на експериментална генетична терапия, но обикновено са били за други заболявания.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт