Китайскa провинция предложи наказания за компании и лица, участващи в добива на дигитални валути, тъй като изглежда, че допълнително ще предприеме мерки срещу тази практика. Този ход идва, след като китайският вицепремиер Лиу Хе каза миналата седмица в изявление, че е необходимо да се „предприемат мерки срещу поведението на копаене и търговия с биткойни“, за да се предотврати „предаването на индивидуални рискове в социалното поле“.

Тези коментари се разглеждат като намерение на Пекин да продължи четиригодишната битка с търговията с биткойни и други дейности, свързани с криптовалута. Последните предложения на Вътрешна Монголия се прицелват в компании като телекомуникационни и интернет фирми, занимаващи се с добив на виртуална валута. Комисията за развитие и реформи на региона заяви, че на такива компании може да бъде отнет лицензът за бизнес, ако се установи, че са замесени в добива.

Облачните изчисления или центровете за данни могат да изгубят преференциални политики за държавна подкрепа, които в момента се ползват. Има и сурови наказания за лица, участващи в пране на пари от набиране на средства чрез цифрови валути. Твърдата позиция на Вътрешна Монголия по отношение на добива започна през март, след като тя обяви плановете си да забрани нови проекти за добив на криптовалута и да прекрати съществуващата дейност, за да намали потреблението на енергия. Северният китайски регион не успя да изпълни целите на Пекин за използване на енергия през 2019 г. и впоследствие изложи планове за намаляване на консумацията на енергия.

В случаите на биткойн миньорите използват специално изградени компютри, за да решават сложни математически пъзели, които ефективно позволяват да се случи транзакция с биткойн. Тези миньори са възнаградени в биткойн. Копаенето на биткойни консумира около 112.57 тераватчаса годишно енергия - повече от цели страни като Филипините и Чили според Индекса на потреблението на електричество в Кеймбридж, проект на университета в Кеймбридж.

Китай представлява около 65% от добива на биткойни в света. Поради евтината си енергия Вътрешна Монголия представлява около 8% в световен мащаб, по-голям дял от САЩ.

Твърдата позиция на Китай по отношение на криптовалутите не е нова. Китай затвори местните борси за криптовалути през 2017 г. Но търговците продължават да оперират в континенталната част на Китай, въпреки че борсите са се преместили в офшорни зони.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт