Събуждането само един час по-рано би могло да намали риска от голяма депресия на човек с 23%, предполага обширно ново генетично проучване, публикувано в списанието JAMA Psychiatry. Изследването на 840 000 души от изследователи от Университета на Колорадо Боулдър, Масачузетския технологичен институт и Харвард представлява едно от най-силните доказателства досега, че хронотипът - склонността на човек да спи в определено време - влияе на риска от депресия.

Също така то е сред първите проучвания за количествено определяне на това, колко или малко промени са необходими, за да повлияят на психичното здраве. Тъй като сега хората се завръщат от дистанционна работа към посещение на офиса и училището след пандемия - тенденция, която накара мнозина да преминат към по-кратък график на съня, - констатациите могат да имат важни последици.

"От известно време знаем, че има връзка между времето, което прекарваме в сън, и настроението, но въпросът, който често чуваме, е колко по-рано трябва да изместим съня на хората, за да видят ползата" - казва Селин Ветер, асистент по интегративна физиология в Университета на Колорадо Боулдър. "Установихме, че дори един час по-рано във времето за сън е свързан със значително по-нисък риск от депресия."

Предишни проучвания показват, че активните през нощта хора са два пъти по-склонни да страдат от депресия, отколкото ранобудните, независимо колко дълго спят. Но тъй като самите разстройства на настроението могат да нарушат режима на сън, изследователите трудно могат да разгадаят каква е причината. Предишни проучвания са имали малко участници, разчитали са на стари въпросници или не са отчитали фактори на околната среда, които могат да повлияят както на времето на съня, така и на настроението, което може да обърка резултатите.

През 2018 г. именно Ветер публикува голямо, дългосрочно проучване на 32 000 медицински сестри, показващо, че "ранобудните" е с до 27% по-малко вероятно да развият депресия в продължение на четири години, но това породи въпроса: какво означава да бъдеш ранобуден?

За да получите по-ясна представа дали промяната на времето за сън по-рано е наистина защитна реакция срещу стреса и колко промяна е необходима, изследването се обръща към данните от ДНК тестващата компания 23 и Me и биомедицинската база данни UK Biobank. След това учените използват метод, наречен "рандомизация на Мендел", който използва генетични асоциации, за да помогне за дешифрирането на причината и следствието.

Нашата генетика е определена при раждането, така че някои от пристрастията, които засягат други видове епидемиологични изследвания, обикновено не засягат генетичните изследвания, посочват учените.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Wi-Fi устройствата ще могат да ни следят и да събират данни от 2024 г. с новия 802.11bf стандарт