С разработването на технологията си за мозъчно-компютърен интерфейс (BCI) от компанията NeuCyber Китай се опитва да се противопостави на Neuralink на Илон Мъск с голям научен пробив.

Публичният дебют на NeuCyber на форума в Чжунгуанкун през 2024 г. отбеляза повратна точка. Разработена от подкрепяната от държавата Beijing Xinzhida Neurotechnology, системата успешно позволи на маймуна да контролира роботизирана ръка, използвайки само мислите си.

Това постижение е постигнато чрез сложно взаимодействие на технологии. Първо, гъвкава микроелектродна матрица с висока производителност действа като високочувствителен транслатор, улавяйки мозъчни сигнали с изключителна детайлност. След това тези сигнали се обработват ефикасно от хилядаканална високоскоростна система за събиране на невронни сигнали. Компонентът демонстрира забележителна биосъвместимост, като ефективно записва мозъчни сигнали до една година при маймуни от вида макак. Тази дългосрочна стабилност е от решаващо значение за бъдещето на BCIs при хората, тъй като предполага потенциал за безопасно и устойчиво взаимодействие между мозъка и компютъра.

Накрая се включва генеративен невронен алгоритъм за декодиране, който действа като мост. Този важен компонент дешифрира сложния невронен код и го превръща в действия в реално време за управление на роботизираната ръка.

Въпреки че успехът на NeuCyber при приматите е обещаващ, дългосрочните последици за здравето на хората изискват по-нататъшно проучване. Въпреки това тези първоначални тестове могат да представляват значителна крачка напред, показвайки потенциала на системата за приложения в медицинското лечение на неврологични и психиатрични заболявания, в допълнение към взаимодействието човек-машина в различни области. Предстоящият път изисква предпазлив и премерен подход, като се даде приоритет на благосъстоянието на потенциалните потребители, докато се разкрива потенциалът на тази революционна технология.

Снимка: Unsplash

Виж още: Intel Core i9-14900KS става първият процесор, който минава бариерата от 6 GHz