От днес до септември следете за едно наистина впечатляващо нощно шоу. Не за обикновени фойерверки, а за рядко небесно събитие: експлозия на свръхнова на 3000 светлинни години от нас, която се очаква да избухне в нощното небе и да стане видима с невъоръжено око в северното полукълбо.

Според НАСА взривът на свръхнова, който по същество се получава при експлозията на двойна звездна система, ще произлезе от звездната система T Coronae Borealis и ще бъде толкова ярък, колкото Северната звезда за около седмица. След това тази ярка светлина ще угасне и ще се появи отново едва след 80 години. За последен път тази звездна система е била свръхнова през 1946 г.

Ако искате да я проследите сами, очаква се експлозията на свръхнова да се появи като част от дъговидното съзвездие Корона Бореалис, което се намира между съзвездията Боотес и Херкулес.

Понякога двойните звездни системи избухват в експлозия на свръхнова, при която водородът от едната звезда се натрупва на повърхността на орбитираща звезда бяло джудже. След огромно натрупване на водород, температура и налягане звездата джудже изхвърля водородния слой в грандиозен и свръхярък термоядрен взрив.

Именно това се случва в T Coronae Borealis - двойна звездна система, съставена от червен гигант и бяло джудже.

Отблизо взривът на свръхнова трябва да е могъщо събитие, което би разтърсило небето, но от нашата гледна точка, на сигурно място на Земята, тя ще бъде ярка, прекрасна блещукаща светлина.

Снимка: Unsplash

Виж още: Странни дупки на океанското дъно - портал към мистериозен свят?