Учените вече научиха нещо за най-потайните кътчета на нашата Слънчева система от Voyager 1, но след този кораб наистина не сме имали достатъчно подробни данни. Сега обаче NASA получава втори шанс да повдигне завесата, след като нейната сонда New Horizons засече нещо, което изглежда е "стена" на края на Слънчевата система.

Там се събира космическият водород, тъй като се сблъска със слънчевия вятър. Казано по друг начин, там, където се събира водородът, е пределната граница на лъчите от Слънцето.

Учените са открили тази граница, заснемайки 360-градусова снимка на ултравиолетови емисии около сондата. Изображението е показало необикновена яркост (вероятно от сгъстения водород), като тази яркост е наподобявала сигнала, уловен от Voyager преди около 30 години.

Трудно е да се гарантира, че става дума за водородна „стена“, но сходството с по-старите данни е трудно за пренебрегване. С времето може да се получи доказателство. Екипът астрономи планира да продължи да наблюдава необичайния сигнал около два пъти в годината, докато продължава мисията на New Horizons. Но не затаявайте дъх - въпреки че New Horizons е относително бърз, все пак ще му трябват още три десетилетия, за да достигне позицията на Voyager 1 на ръба на Слънчевата система.