С помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) астрономи откриха, че една от най-близките до Земята планети тип "горещ Юпитер" мирише на развалени яйца. Планетата вече е печално известна със смъртоносните си стъклени дъждове, екстремните температури и ветровете със скорост 8046 км/ч, които духат встрани, но това откритие прави този свят да изглежда още по-малко приятелски.

Заключението на JWST за миризмата е резултат от откриването на сероводород - молекула, която издава миризмата на развалени яйца, в атмосферата на тази извънслънчева планета, или екзопланета.

Това би могло да подскаже на учените как атмосферите на гигантските газови планети могат да бъдат повлияни от наличието на сяра, която се смята за важен елемент при формирането на планетите.

Въпросната екзопланета е HD 189733 b - планета, която е около 1.13 пъти по-голяма от Юпитер по размер и маса. Планетата, открита през 2005 г., се намира на около 65 светлинни години от Земята в съзвездието Vulpecula.

HD 189733 b обикаля около звездата си на разстояние около 4.8 милиона км, или около 3% от разстоянието между Земята и Слънцето. Горещата ѝ атмосфера и стъкловидните облаци ѝ придават измамен, почти спокоен, синьо-бял мраморен вид.

"Сероводородът е основна молекула, за която не знаехме, че съществува. Предвиждахме, че ще я има, и знаем, че я има в Юпитер, но всъщност не я бяхме открили извън Слънчевата система", казва в изявление ръководителят на екипа Гуанвей Фу, астрофизик в университета "Джонс Хопкинс". "Ние не търсим живот на тази планета, защото тя е твърде гореща, но откриването на сероводород е стъпка към намирането на тази молекула на други планети и към по-доброто разбиране на това как се формират различните видове планети."

Фу и колегите му не само успяха да открият сероводород в атмосферата на HD 189733 b, но и да измерят общото съдържание на сяра на планетата. Освен това екипът успя да определи източниците на кислород и въглерод на екзопланетата, като откри вода, въглероден диоксид и въглероден оксид.

Въпреки нейната летлива и миризлива природа звездата, около която обикаля, HD 189733, е щастлива да държи тази екзопланета близо до себе си. HD 189733 b обикаля около звездата си толкова плътно, че орбитата ѝ би се вместила в орбитата на Меркурий, първата планета от Слънчевата система, около Слънцето 13 пъти.

Тази близост превръща HD 189733 b в планета от типа "горещ Юпитер" - свят, голям колкото или по-голям от най-масивната планета в Слънчевата система, който обикаля около звездата си много по-близо, отколкото газовият гигант в Слънчевата система е до Слънцето. HD 189733 b всъщност е най-близкият до Земята горещ Юпитер, за който знаем, че пресича или "преминава" през лицето на своята звезда.

Тази близост до звездата означава не само, че HD 189733 b изминава една обиколка само за 2.2 земни дни, но и че планетата с размерите на Юпитер има температура от около 927 градуса по Целзий. Това е повече от достатъчно горещо, за да се разтопи олово.

Снимка: Unsplash/Canva

Виж още: Първият в света биопроцесор, изработен от човешка мозъчна тъкан, използва милион пъти по-малко енергия