Ученият - носител на Нобелова награда, чиито изследвания се оказаха ключови при разработването на литиево-йонни батерии, заяви, че повсеместната технология, зареждаща iPhone и електрическите превозни средства, е готова да стане по-мощна и по-евтина - нещо, което е решение за масовото приемане на е-колите и блокове за съхранение на енергия у дома.

77-годишният Стенли Уитингъм е част от трио, съвместно удостоено с Нобелова награда за химия този месец. Той все още работи, за да направи батериите по-добри, повече от четири десетилетия след първоначалните си пробиви в лаборатория в Ню Джърси, когато е нает в Exxon Mobil, където получава патент за акумулаторна литиево-йонна батерия.

„Те ще станат по-евтини и по-лесно достъпни за всички, а изследванията, които правим, ще увеличат енергийната плътност и в същото време ще ги направят по-безопасни“, казва Уитингъм, който е професор от Държавния университет на Ню Йорк в Бингъмтън.

Литиево-йонните батерии са леки, презареждат се и са мощни. Използват се навсякъде - от мобилните телефони и лаптопите до електромобилите. Батериите могат да съхранят голямо количество енергия от възобновяеми източници като слънцето и вятъра.

Те променят коренно живота ни, откакто навлизат в употреба през 1991 г. В годините след петролните кризи от 70-те години на миналия век именно Стенли Уитингъм започва да търси неизкопаеми източници на енергия. По-нататъшните подобрения на технологията могат също да помогнат в усилията за борба с изменението на климата, като позволяват по-голямо използване на възобновяеми енергийни източници, заяви Уитингъм. Неговата перспектива може да предложи комфорт на автопроизводителите и доставчиците на комунални услуги, които в момента се борят с по-слабите продажби на е-коли в Китай.

През последните години експертите неведнъж са прогнозирали, че на създателите на литиево-йонната батерия ще бъде присъдена Нобелова награда.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони.

Виж още: Ъпдейт на Model S вдига конете, за да настигне Porsche Taycan