Когато "Хари Потър и Орденът на феникса" е преведена на Брайлова азбука, тя се простира на 1000 страници и 14 тома дебела брайлова хартия. "Война и мир" на Толстой е на 21 тома. Но какво ще кажете, ако има начин цели книги да се съхраняват само на няколко такива страници?

Новите технологии и незрящите

Брайловите дисплеи направиха цифровия свят по-достъпен за тези хора с проблеми със зрението, но читателите, които предпочитат преносимостта на дадена книга, не са имали възможност за промяна към по-удобен начин на четене. Дори една типична книга може да изисква над десетина тома брайлова хартия, което изключва четенето по време на лятната ваканция. Харвардските изследователи скоро биха могли да смалят това до много по-удобен размер, тъй като са създали препрограмиращ се брайл, който би могъл да премахне нуждата от уникални страници и големи екрани.

Концепцията е ясна. Екипът компресира тънка, извита еластична обвивка, упражнявайки сила на всеки край, и след това прави вдлъбнати с основен стилус (подобно на това, как отпечатвате конвенционална брайлова книга). След като премахнете компресията, обвивката "помни" релефа. Можете да ги изтриете само чрез опъване на обвивката. Звучи просто, но на практика идеята е невероятно гъвкава: в своите тестове екипът от Харвард може да контролира броя, позицията и хронологичния ред на релефните символи. Няма решетка, която да я държи настрани, и работи с всичко - от обикновена хартия до супертънък графен.

Практическо ползване

Все пак всичко това все още е на елементарно ниво. Макар да можете да съхранявате запаметени символи в обвивката, не можете да изпълнявате изчислителни задачи с тях. Ще се нуждаете от по-сложна платформа за контрол на промените в страницата. Ако това се случи обаче, брайловите книги могат да бъдат значително по-достъпни. Това може да бъде полезно за дълги пътувания, когато търсите нещо, което да четете, но може да бъде и изключително ценно за училищата, които лесно могат да изпращат брайлова литература вкъщи със студентите и учениците.