През февруари, Google обяви един амбициозен нов проект, който се нарича Project Tango. Проектът е в основата на смартфон, който има доста интересна камера т.е. няколко камери, които ще бъдат в състояние да сканират околния свят и да го пресъздадат в 3D вариант на вашето устройство.

Това би могло да бъде особено удобна функция, която има потенциала да промени начина, по който използваме смартфон камерите си. Представете си само, че може да създадете 3D модел на дома си и да използвате този виртуален 3D модел, за да експериментирате с различна мебелировка, цветове на стените, и изобщо каквото се сетите. Сценариите са почти безкрайни.

Процесорът, който задвижва Project Tango смартфона на Google се нарича Myriad 1 и се доставя от компанията Movidius. Той е в състояние да обработва в реално време 3D средата около вас и има 10X производителност спрямо класическите процесори.

Сега благодарение на Myce.com, научаваме допълнителни подробности за предстоящото устройство на Google. Въз основа на това, което е било открито, изглежда, че разработчиците планират да добавят поддръжка за Tango в браузъра Google Chrome. Според изтеклите спецификации, Tango разполага с 4MP цветна камера на гърба, втора 180 градусова задна, с резолюция 320× 180, както и предна камера със зрително поле от 120 градуса, което е подобно на зрителното поле на човешкото око.

В момента Project Tango от Google, все още остава в начален етап, въпреки че Google разполага с около 200 такива устройства, които на 14 бяха раздадени на разработчици, за да създадат приложения за устройството. Ще бъде интересно да видим, какво ще последва от Project Tango и какви иновативни идеи ще предложат разработчиците.