Най-новото изображение, пуснато от космическия телескоп Хъбъл, е наистина извънземно.

Просто го погледнете.

Каквито и грижи да имаме в ежедневието си, Хъбъл трябваше да дойде и да ни напомни, че нашата Вселена е умопомрачителна и разкошна. Това, което виждате, е мъглявина на около 4900 светлинни години в съзвездието Близнаци. Тя носи името AFGL 5180 и е част от обширен молекулярен облачен комплекс, наречен Gem OB1.

Такива гъсти облаци са мястото, където се раждат звездите и AFLG 5180 не е изключение. Мъглявината е зрелищно осветена отвътре от много млада, гореща звезда, която силно бушува в пространството, докато расте, изрязвайки огромни кухини в газовия облак.

За да се създаде бебе звезда, трябва да започнете с плътна бучка материя в облак хладен молекулярен газ. Ако тази купчина рухне под собствената си гравитация, тя ще започне да формира звезда. Тъй като тази протозвезда започва да се върти, материалът в облака около нея образува диск, който се трансформира в нарастващата звезда, неумолимо привлечен от нейното усилващо гравитационно притегляне.

Ако погледнете отблизо, можете да видите два лъча, излизащи зад гънка в облака, към горния десен и долния ляв ъгъл на изображението. Това са един от начините, по които знаем, че звездата расте. Когато материалът се изтегля към звездата, тя започва да си взаимодейства със сложното магнитно поле, произвеждайки мощни плазмени струи, които се изстрелват по оста на въртене. Тези струи издържат само докато материалът пада върху звездата, така че след като звездата спре да расте, струите ще угаснат.

Всъщност струите са един от механизмите, които пречат на звездата да порасне твърде голяма: те изтласкват материала близо до звездата, изваждайки го извън обсега на гравитационното привличане. След като термоядреният синтез се запали в ядрото на звездата, звездните ветрове също отблъскват материала.

Снимка: ESA/Hubble & NASA; J. C. Tan; R. Fedriani; Judy Schmidt

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)