Проучвания показват, че 90% от мозъчните сътресения остават незабелязани. Това е плашещ процент, но истината е, че тестовете за определяне за сътресение са дългосрочни, трудни за приложение и пациентите често трябва да се следят дълго време с болница, което малцина от тях правят. Сега учени от университета в Нотр Дам разработиха тест, прилаган чрез таблет, който може да определи дали човек има сътресение на място, анализирайки гласа му.

 

Най-широкото приложение на този тест най-вероятно ще бъде в спорта, където подобни наранявания понякога са ежедневие. Спортистите ще трябва да произнасят определен набор от думи на микрофона на таблета преди и след игра. Специалният софтуер анализира гласа преди и след, като взима под внимание промени от порядъка на по-назално произнасяне на гласни, променено произношение на гласни и съгласни и неясно звучащи съгласни. Идеята е, че те се променят дори при леки мозъчни наранявания, каквото е сътресението.

 

Според университета, не само че този тест ще бъде по-евтин и по-достъпен, а ще има прецизността на рентгенов апарат.  Приложението е тествано по време на два от ежегодните боксови турнири, проведени в университета. Тестът е открил девет сътресения сред 125 участници. И деветте са потвърдени от медицинския екип присъстващ на срещите.