Към традиционното отброяване в края на годината ще се добави т.нар. "високосна секунда", която да компенсира установеното забавяне във въртенето на Земята, пише ВВС. Допълнителната секунда ще се случи, когато часовникът удари полунощ и ще бъде отчетено необичайното време от 23:59:60, което на свой ред ще забави с един миг новата 2017 г.

За първи път високосна секунда се добавя през 1972 г. Това ще бъде 27-ият път, когато наблюдаваме подобен феномен. За последно високосна секунда бе използвана през юни 2015 г. Решението се взима от Международната служба за изчисление на въртенето на Земята. Със седалище в Париж, това е институцията, която оценява ъгловата скорост на въртене на планетата и засича периодичното отклонение на земната ос.

Учените прогнозират, че в бъдеще продължителността на дните често ще е повече от 24 часа заради по-бавното въртене на Земята, свързано с гравитационното взаимодействие със Слънцето и Луната, атмосферни процеси и други фактори. Затова се очаква през XXII век секунда да бъде добавяна редовно два пъти годишно, а през XXIII век – почти всеки месец.

Виж още: NASA изследва климатичните промени с нова сателитна лазерна система

Тагове: