Едно от най-големите предизвикателства за NASA и други компании, които харчат милиони долари за изстрелване на спътници в орбита около Земята и други планети, е, че дадена повреда може да стане причина за провал на мисията и невъзможност за връщане на разходите. Сега NASA заговори за бъдеща технология, която ще позволи на роботизирани космически кораби да обслужват сателитите в отдалечени орбити.

Това обслужване ще се извършва от роботизиран космически кораб, контролиран с джойстици от техници на място, а не от астронавти с роботизирани ръчни инструменти. Това, което виждате на изображението по-горе, е един от тези роботизирани космически кораби, които биха могли да се използват в бъдеще.

Той се нарича Visual Inspection Poseable Invertebrate Robot или VIPIR. Това е робот с моторизирана камера с вариообектив, който се използва, за да се разбере какво не е наред със спътниците в орбита и за да се извършат ремонтни дейности, когато е необходимо.

VIPIR ще бъде използван и в роботизирани мисии за зареждане с гориво. Също така ще бъде създаден роботизиран космически кораб за прехвърляне на газ ксенон, което би могло да бъде полезно за захранване на йонни двигатели.

 

Прочетете още: Новата SLS ракета на NASA е преминала последния си критичен преглед на дизайна