Tesla представи най-новата версия на своя робот Optimus. В новото видео хуманоидната машина от второ поколение изглежда има по-голяма сръчност от своя предшественик, въпреки че вероятно ще трябва да почакате още доста време, преди да можете да вземете един от тях, за да помагате вкъщи. Милан Ковач, който работи по проекта Optimus, отбеляза в X, че кадрите са в реално време и че не са използвани компютърни ефекти.

Докато предишната версия на Optimus се затрудняваше да ходи по време на демонстрацията на живо, най-новият модел може да се движи с по-голяма грация може би благодарение на задвижващите механизми и сензори, проектирани от Tesla. Машината има задвижван врат с две степени на свобода и се твърди, че е с 30% по-бърза при ходене, като същевременно имитира геометрията на човешките крака.

Второто поколение Optimus има по-елегантен дизайн и Tesla твърди, че е успяла да намали теглото на робота с 10 кг, без да жертва каквато и да е функционалност. Компанията твърди, че този модел има подобрен баланс и контрол на цялото тяло - във видеото се вижда как роботът кляка и се изправя.

Сред най-големите подобрения са тези на ръцете. Tesla твърди, че те вече имат 11 степени на свобода и могат да се движат по-бързо. Optimus може да борави с предмети по-деликатно, както показва демонстрацията, в която той вдига и внимателно поставя яйце. Всичко това изглежда като значително подобрение в сравнение с последната версия на Optimus, която видяхме за първи път през септември миналата година.

Въпреки че роботът изглежда механично по-впечатляващ от своя предшественик, това е само част от пъзела. Ако роботът трябва да се използва в реалния свят като "хуманоиден робот с общо предназначение, двупедален, способен да изпълнява задачи, които са опасни, повтарящи се или скучни" (към което се стреми Tesla), той ще трябва да има стабилен изкуствен интелект, който да му позволява да работи безопасно и самостоятелно.

Това вероятно ще стане реалност след много години, особено когато Tesla има проблеми с функциите на изкуствения интелект на своите автомобили. Всъщност компанията току-що изтегли почти всички автомобили, които е доставила в САЩ, за да отстрани проблеми със системата Autopilot.

Снимка: Unsplash/Tesla

Виж още: Смяната на чистачката на Tesla Cybertruck ще ви струва 165 долара

 

Тагове: