Илон Мъск обикновено може да е човек на малкото думи, що се отнася до Twitter, но когато говори, интернет винаги е там, за да слуша. Този път Мъск изпрати два много кратки туита за наскоро разкритото видео на SpaceX, наречено Starship Animation. Анимацията идва като част от основен доклад, изнесен от самия Мъск на 11 февруари 2022 г., в която главният изпълнителен директор на SpaceX и Tesla детайлизира страхотния план на компанията да изпрати хора на Марс – и то не само в някакво далечно, неясно бъдеще, а скоро.

Анимацията, споделена по-късно от Илон Мъск в Twitter, не е нищо повече от спираща дъха. Starship Animation включва реалистични визуализации, съчетани с красива партитура, която напомня за холивудски епоси като Interstellar. Въпреки че идеята човечеството да колонизира Марс не е толкова фантастична, колкото това, което Кристофър Нолан изобрази в Interstellar, все още не сме съвсем там – но рекламното видео на SpaceX ни кара да изглежда, че сме почти, почти, почти там.

Въпреки че е най-добре да гледате видеоклипа сами и да изживеете това, което се опитваме да опишем, той оставя впечатление у повечето зрители, поне ако наводнената секция за коментари в YouTube е показателна. 5-минутното видео ни показва пътуването от Земята до Марс, завършващо с кацане на група астронавти на напълно колонизиран Марс. На свой ред Starship Update на SpaceX служи като разширение на видеото, като говори подробно за това, какво ще е необходимо, за да стигнем действително там.

Във видеото можем да видим Starship - супер масивното превозно средство, което Мъск иска да използва в мисията си да изпраща хора на Марс. Цялата система за изстрелване е висока почти еквивалента на 40-етажна сграда и е напълно пригодна за многократна употреба. На своя уебсайт SpaceX споменава, че ракетата е „транспортна система, предназначена да превозва както екипаж, така и товари до орбита на Земята, Луната, Марс и отвъд“.

Освен че е бъдещето на човечеството, както вероятно ще го нарече SpaceX, Starship е и товарен кораб, създаден да превозва огромни количества товари от Земята до орбита и след това обратно. Интересно е, че SpaceX също така казва, че ракетата може да се използва за пътуване между дестинации на Земята и макар че това е напълно логично, изглежда безобразно скъпо, когато съществуват самолети.

Снимка: SpaceX

Виж още: Това, което би било най-добрата снимка на НЛО, се оказа полет на SpaceX

 

Тагове: