Starship на SpaceX официално се превърна в най-високата ракета в света - а Илон Мъск е на върха на щастието.

В петък (6 август) за първи път SpaceX постави своя космически кораб Starship върху своята ракета Super Heavy. С височина около 120 метра сглобеният космически кораб е най-високият в света. Ако вземете предвид стартовата стойка, машината е още по-висока и се издига на около 145 метра височина.

Вълнението от този важен момент не беше загубено за основателя и главен изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск.

Заедно с публикация в Twitter той сподели някои снимки на Starship „Напълно сглобени“, както пише в туита, Мъск написа, че е „чест да работи с такъв страхотен екип“, и добави, че е „сбъдната мечта“ да види така подреденото космическо превозно средство.

Космическият кораб Starship, който беше сглобен в петък, е прототипът SN20 на компанията и той беше прикрепен за прототип Super Heavy, известен като Booster 4. Подреждането е част от подготовката за орбитален изпитателен полет, който компанията е планирала за машината.

Мъск не е сам във вълнението си от новото постижение. Космическият репортер на CNBC Майкъл Шийц сподели в Twitter видеоклип на изцяло сглобения Starship и го обяви за предвестник на ново поколение научни мисии.

Цялата конфигурация Starship, която се състои от космически кораб Starship, както и Super Heavy бустер от първа степен, е корабът, който SpaceX възнамерява да използва, за да лети с пътници от Земята до дестинации като Луната, Марс и дори по-нататък.

Миналия април НАСА възложи на SpaceX своя договор за система за кацане на астронавти на лунната повърхност именно за версия на Starship като част от програмата Artemis, свързана с лунните амбиции на агенцията.

Снимка: SpaceX

Виж още: Google Smart TV ще поддържа и режим "глупав телевизор" за тези, които не обичат модерните технологии