Президентът на САЩ Барак Обама съобщи за новата правителствена програма за подпомагане на заетостта в технологичния сектор. Целта на TechHire Initiative е да обучава технологични специалисти и да помага на компаниите да откриват и наемат служители. В програмата ще бъдат инвестирани 100 милиона долара, с които ще се финансират образователни инициативи и курсове.

TechHire Initiative цели да научи хората на програмиране, основи на онлайн сигурността и други умения, необходими за работа в технологичния сегмент. Програмата ще разчита както на традиционни образователни платформи като университети и училищни програми, така и на онлайн курсове, семинари и други специално организирани събития.

Правителствената програма ще работи съвместно и с ръководните органи на компании от различни области. По този начин работодателите ще бъдат запознати с особеностите на технологичните професии и уменията, които трябва да търсят в бъдещите кандидати за работа. TechHire Initiative има силен фокус върху групите, които са слабо представени в технологичния сегмент – жени, хора от малцинства и ветерани. Курсовете ще бъдат достъпни и за хора, които изпитват затруднения със стандартната образователна система по различни причини – увреждания, недостатъчно добро ниво на английски, ангажименти с грижа за деца.

“Няма значение къде си се научил да пишеш код, важно е само колко добър си в това”, каза Обама по време на официалното съобщаване на плана за TechHire Initiative.

Вижте какво мисли Обама за отношението на ЕС към американските технологични компании.