Изкуственият интелект е често обсъждана тема в технологичните среди, но какво мислят служителите и работниците в ежедневието? На този въпрос се опитва да отговори нов анализ на PwC, в рамките на който са анкетирани 2500 души относно тяхното виждане за AI.

Резултатът: обикновените хора не се стряскат от машините толкова, колкото се опитват да го изкарат някои от най-гласовитите експерти.

Според PwC 46 процента от хората се притесняват, че изкуственият интелект ще отнеме работните им места. Още по-малко - 23 процента - са онези, които смятат, че ни очаква сценарий като този в Terminator, и са на мнение, че изкуственият интелект ще има "сериозни и негативни последици".

От друга страна, 63 процента се надяват, че AI ще "помогне в решаването на комплексните проблеми, от които страда модерното общество".

Най-голямо недоверие логично се изпитва към интегрирането на машините в медицината. 77 процента предпочитат да се видят с жив доктор, отколкото да бъдат прегледани от машина. Но пък повече от половината анкетирани вярват, че до 2025 г. изкуствен интелект ще създаде песен в Топ 100 на Billboard и ще направи хитов тв сериал, завършва Inc.com.