Изкуственият интелект отбеляза нова историческа крачка, след като за пръв път в историята победи човек в една от последните игри, където успявахме да запазим предимството си. Интелектът Libratus, създаден от учени в университета "Карнеги Мелън", събра над 1.7 милиона долара в чипове при игра срещу четирима от най-добрите професионални играчи на покер.

Срещата се проведе под формата на 20-дневен маратон във Филаделфия, който приключи тази седмица, пише Venture Beat.

Въпреки че машините вече ни победиха на шах и на го, постижението на Libratus е особено важно, защото покерът не е чисто информационна игра. По този начин тя прилича на реалния свят, където не всички проблеми са предварително дефинирани и описани. Така трудността при разшифроването на човешкото поведение е една от основните причини, поради които покерът се считаше за неразгадаем от страна на машините.

"Най-доброто умение на изкуствения интелект да разсъждава стратегически, без да има пълната информация, вече надминава това при най-добрите хора", казва Томас Сандхолм, който е сред създателите на Libratus.

Победата на машината веднага предизвика голям интерес сред различни компании от цял свят, които поискаха да използват алгоритъма на Libratus за решаване на проблеми.

Изминалата година е била добра за умните машини като цяло и за роботиката, след като само в Северна Америка отделните компании са поръчали цели 35 000 робота през 2016 г., което е увеличение с десет процента спрямо 2015 г. Голямата част от роботите са отишли за нуждите на автомобилната индустрия, която е основен двигател на търсенето. Хранително-вкусовата промишленост и потребителската електроника са на следващо място в списъка, следвани от медицината.

Виж още: Изкуственият интелект Oshi-el дава съвети за партньорство и връзки