Октоподите са умни същества със сложна интелигентност и сега учените са открили находка, която може частично да обясни забележителната интелигентност на главоногите: техните гени имат генетична особеност, която се наблюдава и при хората, установява ново проучване.

Уликите, които учените откриха, се наричат ​​„скачащи гени“, или транспозони, и съставляват 45% от човешкия геном. Скачащите гени са къси последователности от ДНК със способността да се копират и поставят или изрязват и поставят на друго място в генома и са свързани с еволюцията на геномите в множество видове. Генетичното секвениране наскоро разкри, че два вида октоподи - Octopus vulgaris и Octopus bimaculoides - също имат геноми, които са пълни с транспозони, според проучване, публикувано в списание BMC Biology.

Както при хората, така и при октоподите повечето транспозони са латентни: те или са затворени поради мутации, или са блокирани от репликация от клетъчна защита, съобщават авторите на изследването. Но един вид транспозон при хората, известен като дълги разпръснати ядрени елементи, или LINE, може все още да е активен. Доказателствата от предишни проучвания показват, че гените за скачане на LINE са строго регулирани от мозъка, но все още са важни за ученето и за формирането на паметта в хипокампуса.

Когато учените разгледаха по-отблизо гените за скачане на октопод, които могат свободно да копират и поставят около генома, те откриха транспозони от семейството LINE. Този елемент е бил активен във вертикалния дял на октоподите - мозъчна секция при октоподите, която е критична за ученето и е функционално аналогична на човешкия хипокампус, каза пред Live Science Грациано Фиорито - съавтор на изследването и биолог в зоологическата станция „Антон Дорн“ в Неапол, Италия.

В новото проучване изследователите измерват транскрипцията на един транспозон на октопод към РНК и транслацията към протеин и откриват значителна активност в области на мозъка, свързани с поведенческата пластичност - как организмите променят поведението си в отговор на различни стимули. „Бяхме много щастливи, защото това е един вид доказателство“, казва съавторът на изследването Джована Понте, изследовател в отдела по биология и еволюция на морските организми.

Въпреки че октоподите не са тясно свързани с животните с гръбнак, те все пак демонстрират поведенческа и невронна пластичност, която е подобна на тази на гръбначните животни, добавя Фиорито. „Тези животни, подобно на бозайниците, имат способността да се адаптират непрекъснато и да решават проблеми“ и това доказателство подсказва, че приликата може да произхожда от генетично ниво.

Тези открития не само свързват скачащите гени с интелигентността на октопода, но също така предполагат, че LINE транспозоните правят нещо повече от просто скачане. По-скоро те имат някаква роля в когнитивната обработка, предполагат авторите в изявление. Тъй като гените за скачане се споделят от хората и октоподите, те могат да бъдат добри кандидати за бъдещи изследвания на интелигентността и как тя се развива и варира между индивидите в рамките на един вид, завършва проучването.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вижте как огромна змия се плъзга по повърхността на Слънцето (ВИДЕО)