Умните часовници имат някои функции на смартфоните, но все още не са достигнали нивото да се мерят напълно с тях. Въпреки това те имат някои предимства и точно върху тях смятат да наблегнат в Обединеното кралство. Правителството смята да ги прилага по отношение на мигранти, които са били осъдени за престъпления. Според информация на The Guardian нарушителите ще трябва да сканират лицата си до пет пъти на денонощие, предавайки информация за местоположението си. Снимките ще бъдат сравнявани с тези, които Министерството на вътрешните работи съхранява. Ако правителствените системи не могат да потвърдят самоличността на лицето, ще е необходима ръчна проверка. Снимките - заедно с имената, националността и датите на раждане на мигрантите - ще се съхраняват до шест години съгласно плановете на Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието. 


Правилата ще важат само за чужди граждани, които са осъдени за престъпления. Съобщава се, че правителството на Обединеното кралство няма да наблюдава по този начин други, като например тези, търсещи убежище. 
През май правителството сключи договор за 6 милиона паунда (7.2 милиона долара) с компания, наречена Buddi Limited, за осигуряване на „немонтирани устройства“ за проследяване на „конкретни кохорти“ в рамките на услугата за сателитно проследяване на Министерството на вътрешните работи. „Решение за немонтирано устройство ще осигури по-пропорционален начин за наблюдение на конкретни кохорти за продължителни периоди от време, отколкото монтирани етикети“, гласи договорът. „Тези устройства ще използват периодична биометрична проверка като алтернатива на монтирането на индивид.“ Така поставено, не е съвсем сигурно, че става въпрос за доставката на умни часовници с функция за лицево разпознаване. Но говорител скоро потвърди пред The Guardian, че Министерството на вътрешните работи скоро ще въведе „преносимо устройство с биометричен достъп“, което ще работи заедно с гривните за проследяване, които се поставят на глезена. А описанието е прекалено сходно, за да е просто съвпадение.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Тежко лято: Испания забрани климатиците да бъдат нагласяни под 27 градуса