Вселената е толкова невероятно голяма и е положително пълна с почти безкраен брой от потенциално животоподдържащи светове. И така, къде тогава са всички?

В основата си това е така нареченият Парадокс на Ферми: объркващата научна аномалия, която постулира, че въпреки милиардите звезди в нашата галактика Млечния път - да не говорим извън нея - никога не сме срещали признаци на напреднала извънземна цивилизация. Защо е така и готови ли сме за контакта, който е едновременно фантастичен и някак неизбежен?

Университетът „Сейнт Андрюс“ в Шотландия обяви създаването на нов изследователски център миналата седмица, обединяващ най-ярките умове, за да подготви човечеството за деня, в който можем да осъществим първи контакт с интелигентна извънземна цивилизация.

SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) Post Detection Hub е предназначен да бъде място за срещи за експерти, които да измислят унифициран начин за реагиране на извънземни - в случай че те се свържат с нас или обратното.

„Научната фантастика е изпълнена с изследвания на въздействието върху човешкото общество след откриването и дори срещата с живот или интелект другаде“, казва в изявление Джон Елиът, координатор на центъра в университета „Сейнт Андрюс“.

„Но трябва да отидем отвъд мисленето за въздействието върху човечеството“, добавя той. „Трябва да координираме нашите експертни знания не само за оценка на доказателствата, но и за разглеждане на човешкия социален отговор, тъй като нашето разбиране напредва и това, което знаем, и това, което не знаем, трябва да се съобщи на гостите.“

По-рано тази година учени от НАСА актуализираха ново съобщение, за да насочат всеки потенциално интелигентен живот в Космоса. Но какво бихме направили, ако те наистина ни отговорят?

Целта на новия шотландски център е да запълни празнината в политиката по този въпрос, като предложи международно договорени процедури, в случай че някога осъществим контакт. Досега единствените общоприети правила са определени от общността на SETI, както е посочено в „Декларацията на принципите относно провеждането на търсенето на извънземен разум“ на института SETI.

Тези правила обаче са много неясни. SETI Post-Detection Hub планира да ги преработи и разшири значително.

„Ще получим ли някога съобщение от ЕТ?“, риторично пита Елиът. „Истината е, че не знаем.“

„Но знаем, че не можем да си позволим да бъдем зле подготвени – научно, социално и политически – за събитие, което може да се превърне в реалност още утре и което не можем да си позволим да управляваме лошо“, завършва той.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа