В една от най-големите древни руини в света се използват авангардни технологии. Куче робот на име Spot, построено от компанията за инженеринг и роботика на Масачузетския технологичен институт Boston Dynamics, е изпратено да патрулира по обрулените улици от теракота и цимент на Помпей като част от усилията за въвеждане на иновации в италианския обект.

По-широкият проект, наречен Smart@POMPEI, е да направи обекта „интелигентен археологически парк“ с „интелигентно, устойчиво и приобщаващо управление“. Spot е само една от поредицата нови технологии, които управата на парка е включила, за да помогне за наблюдението на структурните проблеми и проблемите с безопасността, които дълго измъчват римските руини, погребани под вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 г. сл.Хр. През 2013 г. ЮНЕСКО установи огромни структурни недостатъци на обекта и заплашва да го премахне от Списъка на световното наследство, ако властите не вземат мерки.

Spot е достатъчно пъргав, за да инспектира тесни проходи и да пресича неравни повърхности и ще събира данни за терена заедно с дрон за лазерно сканиране, пуснат да лети над обекта и да извършва автономни 3D сканирания. Роботът ще се използва и за издирване на подземни тунели, направени от разграбители на гробници, които са позволили достъп на крадци, търсещи древни реликви, които да продадат на трафикантите.

Габриел Зухтригел, директор на Археологическия парк в Помпей, отбеляза, че макар напредъкът в роботиката и AI вече са помогнали на компании в индустриалните и производствени сфери, досега те не са „намерили приложение в археологическите обекти поради хетерогенността на условията на околната среда и размера на обекта“.

Това не е първият набег на Spot в света на изкуството и археологията – през януари Агниешка Пилат, художничка в Boston Dynamics, направи Spot обект на своята поредица „Ренесанс 2.0“, която преосмисля исторически картини на Леонардо да Винчи и Микеланджело, заменяйки човека с машина. През 2021 г. нюйоркският арт колектив MSCHF привлече Spot като робот художник, контролиран от посетители на галерията, който може временно да манипулира пистолет за пейнтбол, закачен за кучето робот, за да рисува по белите стени (дейност, която не е одобрена от Boston Dynamics).

Снимка: Archaeological Park of Pompeii

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография