Сондата на НАСА "Джуно" разкри нови тайни за вулканичния спътник Йо на Юпитер. Tретата по големина луна на Юпитер, е покрита с езера от лава, се посочва в нова статия в списание Nature Communications Earth and Environment.

Това откритие е направено благодарение на инструмента Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) на сондата "Джуно", разработен от Италианската космическа агенция, който открива инфрачервената светлина, излъчвана от кипящите езера от лава.

Йо, открита през 1610 г. от Галилео Галилей, се смята за най-вулканично активното тяло в нашата Слънчева система, със стотици вулкани, разпръснати по повърхността. Наблюдавано е, че тези вулкани изхвърлят огромни облаци от сяра и серен диоксид. Смята се, че тази вулканична активност се дължи на приливното нагряване, като гравитационният натиск и привличане, упражнявани от Юпитер и другите луни, предизвикват триене и топлина дълбоко в Йо.

Лавови езера на повърхността на Йо бяха открити преди това на няколко места, като например езерото Локи Патера, дълго 200 км. Това изследване разкрива, че тези езера са изключително често срещани на спътника и цялата му повърхност е осеяна с тях.

"Високата пространствена разделителна способност на инфрачервените изображения на JIRAM, съчетана с благоприятната позиция на "Джуно" по време на прелитанията, разкри, че цялата повърхност на Йо е покрита с езера от лава, съдържащи се в подобни на калдери елементи", казва Алесандро Мура, съизследовател на "Джуно" от Националния институт по астрофизика в Рим, в изявление на НАСА. "В района на повърхността на Йо, в който разполагаме с най-пълни данни, изчисляваме, че около 3 % от нея е покрита от едно от тези езера от разтопена лава."

Изглежда, че кипящите езера са покрити предимно с дебел разтопен слой, като по периметъра им има пръстен от открита лава, показват данните от "Джуно".

Снимка: Unsplash/NASA/JPL/University of Arizona / NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM/MSSS

Виж още: Тази компания твърди, че дрехите ѝ ще пазят вашето тяло от Wi-Fi и 5G облъчване