Нови изследвания се фокусират върху серните киселинни облаци на Венера като потенциална среда за живот.

Новото проучване на Венера поставя началото на нов клон на астробиологията и на нов клон на органичната химия.

"Търсенето на признаци на живот извън Земята е мотив в съвременното изследване на планетите, но животът на други планети не е задължително да има същата биохимия като нашия живот тук, на Земята", казва Януш Пентковски, научен сътрудник в Масачузетския технологичен институт (MIT) в Кеймбридж. "Животът се нуждае от някаква течна среда, за да функционира, но дали винаги трябва да е вода?"

Основното откритие на новото изследване, което е включено в специална колекция от научни статии "Места" в списание Astrobiology, е, че аминокиселините остават стабилни в концентрирана сярна киселина. Това е изключително интересно за астробиолозите, тъй като аминокиселините са градивните елементи на протеините, които са от съществено значение за живота, какъвто го познаваме.

И така стигаме до онези облаци на Венера, пълни със сярна киселина. Венера често е наричана планета сестра на Земята, но дали тя също е небесен спътник на уютните микроби?

"Тези открития значително разширяват обхвата на биологично значимите молекули, които биха могли да бъдат компоненти на биохимията, базирана на разтворител в концентрирана сярна киселина", заявяват Пентковски и колегите му в статията, озаглавена "Стабилност на 20 биогенни аминокиселини в концентрирана сярна киселина: Влияние на обитаемостта на облаците на Венера".

Пентковски посочва и други потенциални течни разтворители на повърхността, под повърхността или в облаците на планетите и спътниците. "Ето защо е важно да се разбере основната химия, която се случва в такива потенциални алтернативни разтворители за живот, за да се прецени дали сложна органична химия би могла да се образува в тях, да бъде стабилна и разтворима. На Земята водата е доминираща течност, но в нашата Слънчева система има и други течни разтворители", казва той пред Space.com.

Пентковски се интересува от изследвания, свързани с издирването на живот на екзопланети, биосигнатни газове и теоретична биохимия. Една от целите на работата му е да определи дали могат да бъдат идентифицирани някакви универсални закони на биологията - стремеж, в който се използват компютърни симулации на "хемиинформатика" като помощно средство при проектирането на бъдещи лабораторни експерименти.

Изследователският екип проявява особен интерес към концентрираната сярна киселина като потенциален разтворител на живота. Течни капки концентрирана сярна киселина изграждат облаците на Венера. Концентрацията на киселината в капките варира от 81% до 98% киселина, а останалата част е съставена от вода.

Важен елемент, който трябва да се добави в тази смес от облаци: аминокиселините и други органични вещества непрекъснато се доставят на Венера с метеоритен материал.

Възможно ли е подобен агресивен разтворител в облаците на Венера да създаде предпоставки за извънземна биохимия?

"Ако е така, тогава, разбира се, такъв живот би бил коренно различен от живота на Земята", казва Пентковски. Той и колегите му са мотивирани да изследват органичната химия в концентрирана сярна киселина, за да видят дали такива сложни реакции могат да се случват в слоевете на облаците на Венера, на около 48 до 64 км нагоре.

Тези изследвания вероятно ще послужат и като основа за бъдещи мисии до покритата с облаци планета. Тези усилия включват мисията Venus Life Finder (сега обозначена като Rocket Lab Mission to Venus), която е планирана да стартира на върха на ракетата Rocket Lab Electron в началото на 2025 г., и последващите проекти от инициативата Morning Star Missions to Venus, ръководена от астрофизика и планетарния учен от Масачузетския технологичен институт Сара Сийгър.

Снимка: Rocket Lab

Виж още: Полицията препоръчва на родителите да деактивират тази функция на iPhone